Planerar du att göra en safariresa till Afrika? Det är något jag aldrig provat på, men i hemlighet drömmer om då och då. Även om det hela känns lite gammaldags och kolonialt så kan jag inte låta bli att förtjusas av det romantiska med safari; att bo på en lodge, träffa lokalbefolkning och även turister från hela världen att dela sin fascination för vilda djur och otyglad natur med. Att gå och lägga sig bakom myggnätet i skenet av en oljelampa, och att vakna av solens första strålar i den krispiga gryningen...
Safari är en stor näring i länder som Sydafrika, och nationalparkerna där safariresorna anordnas har faktiskt varit räddningen för många av de djurarter som nästan höll på att utrotas under 1900-talet, framför allt p grund av storskalig jakt utövad av europeiska kolonisatörer. Att göra en safariresa är idag ett sätt att bidra till parkernas och djurens överlevnad.
Även om syftet med en safari i Sydafrika och andra länder framför allt är att se vilda djur måste man som boknörd ändå planera lite kring sitt läsande. Det finns alltid några minuter över att sticka ner näsan i en bok och drömma sig bort. Det här är två böcker jag absolut kan rekommendera att du packar ner när du ska resa på en safari till Afrika.
Den första boken heter i svensk översättning just Safari (A Falcon Flies) och är skriven av den zambiske författaren Wilbur Smith. Den utkom första gången 1980 och har getts ut i svensk översättning flera gånger. Numera är den slutsåld i bokhandlarna men går lätt att få tag i på antikvariat eller på bibblan.
Safari är den första boken i en serie som skildrar släkten Ballantynes öden och äventyr. Den utspelar sig på 1860-talet när den unga läkaren Robyn Ballantyne återvänder till södra Afrika tillsammans med sin bror. Syftet med resan är att söka efter deras far, som var missionär och försvunnit spårlöst några år tidigare. Men Robyn drivs också av idealism och är fast besluten att förse afrikanerna med medicin, kristendom och en väg ut ur slaveriet. En stor uppgift för en enda person, och saker och ting går inte heller precis som Robyn vill.
Safari är en riktig äventyrsroman som är väldigt spännande att läsa. Men Smiths stora styrka som författare ligger i förmågan att blanda fakta och fiktion. Det här är en bok som utspelar sig i en dramatisk tid när slaveriet rasade i Afrika, samtidigt som stora delar av kontinenten var outforskad. Syskonens resa genom detta vilda land blir i Smiths händer till fantastisk litteratur.
Den andra boken är Segrarens krans (A Wreath for Udomo) av Peter Abrahams.
Peter Abrahams var en av de första svarta afrikanska författare vars litteratur blev internationellt uppmärksammad. Han föddes och växte upp i slummen utanför Johannesburg och blev under sin uppväxt klassad som färgad i det sydafrikanska apartheidsystemet. Han emigrerade till England 1939 och jobbade som journalist samtidigt som han skrev skönlitteratur på fritiden. 1957 flyttade han till Jamaica där han sedan levde till sin död 2017.
Segrarens krans handlar om Michael Udomo, en svart man som studerat i London, men återvänder till Afrika, till det fiktiva landet Panafrika, där han hjälper invånarna att göra revolution mot det koloniala systemet och kämpa sig till frigörelse. Segrarens krans blev hyllad som en bok som förutspådde många av de afrikanska nationernas väg ut ur det koloniala förtrycket, både politiskt och kulturellt. Den blev också kritiserad för att vara alltför våldsam och uppviglande, mestadels så klart av personer som inte tyckte att frigörelse var något som de ursprungliga afrikanerna skulle sträva mot. En mycket intressant och läsvärd bok som också gjorts om till hyllad pjäs av amerikanen William Branch.
“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.” ― C.S. Lewis
Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!
PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.