Många lever med en känsla av att man är skapt för någonting annat än det man håller på med. Att kliva upp, äta frukost, borsta tänderna, ta barnen till förskolan, gå till jobbet, jobba, åka till förskolan, handla, laga mat, lägga barnen, se på netflix och sedan stupa i säng. Det är verkligheten många har att förhålla sig till; en verklighet som öppnar fantasins kanaler och tankar på att göra någonting annat.
Många drömmer om att skriva en bok. En bok som sedan följs av flera böcker och som leder till att man blir en riktig författare. En författare som får njuta livets frukter - fria arbetstider, härliga förskott, skrivarlyor i Provence, solsken i blick och där det dagliga vattnet handlar om en bättre butelj Bordeaux. Så ser drömmen ut och varför inte?
Vi ska väl tillägga att de flesta som kallar sig för författare vänder på varenda krona, får jobba extra och sällan har någon guldkant i tillvaron; endast ett fåtal slår igenom så pass stort att de kan leva det liv vi ovan beskrev. Men, som sagt: vad vore vi utan drömmen? Det första steget mot att förverkliga drömmen om att bli en riktig författare är ganska logiskt. Se till att skriva boken.
Det som utmärker en bra författare - eller en författare överhuvudtaget - är inte en känsla för historier, en grammatisk elegans eller en stringens i sina texter. Det handlar om disciplin. Det man måste förstå är att det är jobb som vilket annat som helst. Du kan inte sitta och vänta på att en blixt av inspiration ska framställas och slå ner rakt i ditt huvud.
På det stora hela så handlar det om en enkel formel: skriv, skriv, skriv och skriv lite till. Du kommer att få skriva om, du kommer att få lägga till och du kommer att få dra bort och - så att säga - döda små älsklingar i din bok.
De flesta författare är asociala då de skriver: man låser in sig under fasta tider - gärna under morgonen - och ser till att isolera sig från omvärlden. Det är något som krävs. Att skriva är en förmån som du får efter en uppoffring av någonting annat. Var beredd på att ställa in luncher, middagar och andra sociala sammankomster. Facebook? Glöm det.
Boken är färdig och nu handlar det bara om att övertyga ett förlag om att ge ut den. En smal sak? Inte alls. De flesta böcker som skickas in blir inte utgivna. De kan vara för smala för förlagets smak, de kan bedömas som icke-kommersiella och de kan, som i många fall: vara för dåliga. Det handlar inte om att slå hål på någons drömmar - ett förlag är ett företag som vilket som helst. Ingen ger ut en bok för att vara snäll.
Däremot så kan du påverka detta genom att anstränga dig. Se dels till att ha en skrivare som kan skriva ut ditt bokmanus. Idag finns skrivare som arbetar snabbt, effektivt och energisnålt. Ska du skicka till flera förlag - vilket är troligt - så kommer det att kosta ganska mycket pengar att skriva ut från exempelvis ett bibliotek. Investera i en modern skrivare. Många har dessutom en funktion - ett tillval - som gör det möjligt att få papperen ihopsatta direkt vid utskrift. Det gör att ditt manus ser snyggare ut och blir lättare att läsa.
Och: lägg några kronor på en lektör. Du kan vara förblindad av din text; för varje gång du läser den så blir du mer och mer övertygad om dess storhet. Inom sjukvården talar man ofta om second opinion. Det gäller även för bokmanus. En lektör granskar, kommer med åsikter och förslag kring vad som bör ändras för att just ditt manus ska ges en större chans.
Tiden går, tiden går oerhört långsamt och plötsligt så plingar det till i mailen. Ett mail från ett av förlagen som tyvärr meddelar dig att ditt manus inte blivit antaget. “ Lycka till och fortsätt att skriva”. De har inte ens bemödat sig att skriva ett mer personligt brev än så - efter så många veckor/månader av väntan och förväntan. Uselt!
Det första refuseringsbrevet följs av ännu ett, och ett till, och ett fjärde, femte, sjätte och ett sjunde. Hela tiden samma sak: lycka till och fortsätt att skriva. Ett hån mot ditt författarskap, en nål i bubblan av dina drömmar och ett säkert tecken på avundsjuka mot din intelligens och förmåga att sätta tankar i pränt.
Det åttonde - och sista - brevet du får är mer personligt. Förlaget ger dig beröm, kommer med åsikter och med små poänger angående ditt manus; men man har samtidigt samma dystra budskap: ditt manus kommer inte att antas. Det brevet är dock värt att behålla. Få förlag har tiden som krävs för att skriva ett personligt refuseringsbrev och det du fått är ett tecken på att du är på rätt väg. Ge inte upp, nästa bokmanus kanske träffar rätt.
Du har två val här: fortsätt att skriva på en ny, bättre bok och hoppas på bättre mottagande för denna. Det andra är att själv ge ut boken. Det är mer populärt idag - och billigare. Några få exemplar att ge till släkt och vänner kostar inte många kronor. Du kanske kan använda din egen skrivare och bara ge dem manuset i sin råaste form?
Få blir utgivna och publicerade. Det innebär dock inte att du inte kan agera på egen hand. Världen är global och att trycka en bok i Polen, Lettland eller Estland bär väldigt låga kostnader. Tänk dock på att du kommer att få sköta all marknadsföring på egen hand och att kostnader för exempelvis bokomslag och annat också kommer att kosta lite pengar. Men, att se ditt namn och din boktitel på en bokrygg i bokhyllan kan vara värt några kronor, eller hur?
Vi avslutar på ett bekant sätt. Lycka till och fortsätt att skriva.
“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.” ― C.S. Lewis
Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!
PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.