Juridik, det är ett krångligt ämne och knappast särskilt spännande att läsa böcker om – eller? Faktum är att man inte måste vara juridikstuderande för att bli intresserad av juridik. Ju mer man läser om ämnet desto mer dras man in och förstår hur juridik och lagar påverkar våra liv. De flesta människor blir i alla fall någon gång i livet direkt eller indirekt indragna i juridiska processer, det kan vara vårdands- eller arvstvisten, som vittnen till ett brott, en anmälan om missförhållanden på jobbet. Att ha i alla fall en grundläggande koll på de lagar och regler som styr vår vardag är värdefullt.
Man behöver inte ta fram Svea Rikes lag för att få koll på vardagsjuridiken. Det finns många böcker som behandlar enskilda aspekter av juridik på ett relativt lättfattligt sätt. Till de verkliga klassikerna inom juridisk litteratur hör Civilrätt (Liber 2016) av CG Björling (senare Åke Malmström, Anders Agell, Tore Sigeman, Christina Ramberg). Civilrätt utkom första gången för mer än 100 år sedan och är nu inne på sin 25:e reviderade upplaga. Nuvarande redaktör för boken är Christina Ramberg.
Civilrätt innehåller introduktioner och beskrivningar kring civilrätten, den vardagsjuridik som många av oss kommer i kontakt med. Exempel på områden är fastighetsrätt, arbetsrätt och familjerätt. Här behandlas också sådant matnyttigt som olika avtalstyper och hur de hanteras juridiskt korrekt. Det är faktiskt värt en hel del att ha koll på vad som gäller och vilka rättigheter man har till exempel på sin arbetsplats. Ju mer man läser tränger man längre in i de mekanismer som är våra lagar, och ser hur de utvecklats över tid för att anpassas till vårt moderna samhälle. Juridik är ett ämne som blir mer och mer fascinerande ju mer man läser om det.
Det finns naturligtvis en annan koppling mellan litteratur och juridik som kanske känns mer bekant för den typiske bokbloggsläsaren – spänningsromanen. Här måste vi bara nämna en riktig kioskvältare - John Grishams Advokaten (Albert Bonnier 2016). Grisham är en veteran inom kriminallitteraturen och här har har han skrivit en roman som är spännande men också mycket rolig.
Huvudpersonen Sebastian Rudd är en advokat som är av det virke man brukar förknippa med hårdkokta kriminalarei deckarromaner, en excentrisk enstöring som driver sin firma från baksätet av en skottsäker bil, på grund av sitt dåliga rykte hos både skurkar och rättskipare. Rudd drar sig inte för att använda okonventionella metoder och att ta sig an klienter anklagade för de mest gruvliga brott. Innerst inne klappar dock ett hjärta av guld.
Boken har en satirisk ton och behandlar juridik och det amerikanska rättsystemet på ett sätt som oftast (förhoppningsvis) befinner sig en bra bit från verkligheten. Men den är fartfylld och rolig och som ett komplement till Civilrätt fungerar den ypperligt.
“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.” ― C.S. Lewis
Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!
PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.