Uppväxter som sker i det dunkla och i det fördolda har alltid varit gångbara att skilda inom litteraturen. Allt från rena barnböcker till fruktansvärda skildringar som man mår dåligt efter att ha läst ryms i genren. Vi skulle gärna i detta slå ett slag för den svenska romanen 491 skriven av Lars Görling och utgiven under tidigt sextiotal - boken filmatiserades även och där låg Vilgot Sörman bakom regin.

Det är en drabbande bok som än idag känns relevant. Själva handlingen är förlagd till de gamla Klarakvarteren i Stockholm och berättaren är en kille som just - tillsammans med sex andra killar - blivit tvångsomhändertagna och placerade i en våning där även personal från Socialtjänsten arbetar.

Boken handlar om vardagen för sju stycken småkriminella och kantstötta killar som - tvärtemot förhoppningen med omhändertagandet - glider allt längre bort. Det handlar om övergrepp, det handlar om myndigheters maktmissbruk, det handlar om ondska som skjuter undan det goda och det handlar om kamp.

Kort sagt - 491 handlar om hur ett liv kan te sig då alla beslut som fattas visar sig vara felaktiga. Mitt i allting står den godtrogne Krister och försöker vara alla till lags och samtidigt sköta sitt jobb som socialtjänsteman. En omöjligt uppgift där han blir utnyttjad av både ungdomar och kollegor. Rätt man på helt fel plats.

491 väckte stor uppståndelse då den kom - inte minst för en beskrivning av tidelag - och den borde göra det även idag. Det som hände då kan mycket väl hända igen. Boken var dessutom självupplevd då Lars Göring beskrev sin egen uppväxt; något som naturligtvis gav extra tyngd till texten mellan pärmarna. Läs den.

En bok skriven av en LVU-advokat vore intressant

Om man får önska något så vore en bok skriven av en LVU-advokat intressant. De flesta böcker beskriver fosterfamiljer från barnens egna perspektiv, men en LVU-advokat har ett helt annat synfält. Det som en LVU-advokat skulle kunna skildra är en berättelse om familjer, om barn, om myndigheter och om allt som ryms däremellan; en kamp för att antingen få behålla sitt barn eller för att fosterhemmet är den bästa lösningen.

Få skulle kunna ge samma objektiva - och intressanta - bild av vad som sker vid ett tvångsomhändertagande som en LVU-advokat. Det är vår bestämda uppfattning och önskemål gällande nästa bok inom genren av uppväxter i olika fosterfamiljer.

Inte för att en sådan på något sätt skulle knuffa undan de andra böckerna ur bokhyllan - ett sådant tungt ämne kan det aldrig skrivas för mycket om. Varje erfarenhet leder förhoppningsvis till bättre beslut i framtiden.

16 Feb 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.