Har du stött på någon refuserad författare på länge? Nej, det var ett tag sedan man träffade på en sådan person, som var ett sådant vanligt inslag i gatubilden i Stockholm förr om åren. Nuförtiden är det många författare som inte ens bryr sig om att skicka in sina manus till förlagen, bara för att få ett milt men obönhörligt formulerat refuseringsbrev några veckor senare. Nej, i stället rår man själv om sina verk, behåller alla rättigheter och trycker upp en egen liten upplaga på 200 exemplar hos ett tryckeri i Stockholm, eller kanske till och med lägger in boken hos en så kallad print-on-demand-tjänst, där varje exemplar bara trycks upp om och när det skulle råka finnas en intresserad köpare.
Det är klart det är frestande för en författare som slitit länge med en roman eller diktsamling att känna att de så fort som möjligt måste ut till massorna. Och nuförtiden är det så enkelt, bara att skicka sin textfil till ett tryckeri och beställa ett gäng tryckta böcker. Vad gäller designen finns ofta någon form av system med mallar, och det är lätt även för den som inte har helkoll på grafisk design att få till en bok som ser relativt bra ut. Att hitta ett tryckeri i Stockholm som erbjuder tryck av böcker är enkelt.
En annan väg att gå om man inte vill försöka passera förlagens nålsöga är att vända sig till ett tryckeri som erbjuder print-on-demand. Ja, tryck-på-beställning alltså. Denna tjänst är precis vad det låter som. Så fort författaren har hittat en köpare till boken skickas en beställning till tryckeriet, som trycker boken och skickar den till köparen. Detta är en fenomenal tjänst för en författare med små medel, eftersom den inte kräver någon investering alls. Print-on-demand är lämpligt om man inte räknat med att sälja fler än ett femtiotal böcker, men för större upplagor finns det mer pengar att tjäna genom att trycka upp en liten upplaga på några hundra böcker.
Hur ska vi läsare då ställa oss till att det numera finns en uppsjö böcker som ges ut ”independent” och som inte kvalitetsstämplats av något förlag med anställda redaktörer och lektörer? Ja, personligen tycker jag att det är fantastiskt att det finns möjlighet att runda förlagens ofta alltför snäva syn på vad som ska ges ut i Boksverige. Vi får inte glömma att bokförlagen idag, liksom till exempel skivbolag varit länge, är oerhört fokuserade på vad som säljer och vad ”folk vill ha”. Att även författare som struntar i vad folk vill ha har möjlighet att ge ut böcker är ju bara strålande. Visst ges det ut tonvis av värdelös litteratur genom print-on-demandtjänsterna, men det finns också mycket som är uppfriskande i den nya bokfloden. Jag tror att fenomenet med egenutgivna böcker kommer att vitalisera litteraturen i det långa loppet.
Vill man läsa en riktigt hopplös bok om livet som misslyckad författare kan jag rekommendera den finlandssvensken Stefan Hammaréns Loserförfattarfabriken från 2017. Denna bok, som dock faktiskt givits ut på ett riktigt förlag, är en tegelsten på 437 sidor som handlar om Loserförfattaren som sitter och försöker skriva ”som man borde skriva för att nå framgång”, men det går så klart åt pipan. Boken har beskrivits som ”en i alla bemärkelser omöjlig bok” och som en ”svårartad och huvudvärksbringande textmassa”. Som motpol till vårens alla spänningsromaner och självhjälpsböcker passar den hursomhelst utmärkt.
“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.” ― C.S. Lewis
Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!
PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK
© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.